lördag, november 25, 2006

Under Valnötsträdet

Under Valnötsträdet är en kokbok av Anna och Fanny Bergenström.
Boken innehåller över 400 recept och drygt 300 färgbilder. Du hittar mängder av matidéer, både till enkla vardagsmiddagar och större kalas. I boken finns också lite läsning om de olika råvarorna, med kort historik och praktiska tips. Under valnötsträdet är en kokbok som kan användas år efter år.

En ny kokbok med härliga recept och tjusiga bilder är väl inte så tokigt som julklapp? Kan t ex köpas på Åhléns för 249kr.
På Åhléns hemsida bjuds det också på några recept ur boken. Bl a på den här juliga desserten:

Åsas saffransapelsiner
(4 portioner)
4 saftiga och söta apelsiner
Kryddig lag av:
2dl vatten
2dl socker
2-3 stjärnanis
1 liten kanelstång
1 kuvert saffran
4 hela kryddnejlikor (kan uteslutas)
Att servera till:
2dl vispgrädde

Skär bort allt skal från apelsinerna, även det vita. Skär med en liten vass kniv ut apelsinfiléer som då ska bli helt skinnfria. Lägg dem i en skål.
Koka vatten och socker i en inte allt för stor kastrull. Låt det bubbelkoka utan lock i ett par minuter. Lägg sedan i kryddorna och låt allt småkoka, fortfarande utan lock, i 5 minuter. Låt lagen svalna något och häll den sedan över apelsinklyftorna. Låt dra minst en timme innan desserten serveras med den lättvispade grädden.

2 kommentarer:

a sa...

"en god jul" är också en mkt bra kokbok med massor av nya rätter som verkligen känns jul ändå. mycket grönt.

Anonym sa...

Vilken julmust gillar du mest? Köpte en gammeldags julmust idag från Vasa bryggeri och jag gillade den skrapt, inte lika sött och så jämfört med de andra.

Ett test vore kul, julmusten är jul för mig!