fredag, november 18, 2005

Ingefärskakor


Receptet hittade jag i senaste nr av Allt om mat.

40-50 kakor

200 gram rumsvarmt smör
1,75 dl socker
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära (lite mesigt för min smak, nästa gång tar jag en halv tesked extra)

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör eller vispa ihop smör, socker och sirap poröst.
Blanda de torra ingridienserna för sig och rör ned detta i smörblandningen.
Knåda degen i bunken eller på bordet tills den är blank. Om det är svårt att få den att gå ihop så kan man tillsätta några droppar vatten.
Forma fyra rullar långa som plåten. Lägg dem två och två på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 13-15 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan de skärs i sneda bitar.

Det stora problemet när man ska baka småkakor verkar vara hur man ska kunna veta att smör och socker har vispats tillräckligt poröst.
- När det är vitt, säger pappa som är jourhavande kakexpert.
- Precis när det blir vitt eller?
- Nej... först vispar du tills det börjar bli vitt, sen vispar du lite till.
Ja men det var ju solklart!

Degen gick inte alls att knåda blank och fin, den hade en konsistens mer åt smulpaj hållet. Och detta beror säkert på att jag inte vispade tillräckligt. Men det gick rätt bra att forma längderna iallafall.
Resultatet blev inte direkt sådär knaprigt som jag hade tänkt mig. Men de är goda!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tipsade Linda Skugge om din blogg och hon skrev om den i sin blogg, har du sett det?

helena sa...

Nej, det hade jag missat. Men nu kollade jag min räknare och såg att den skjutit i taket. Vilken genomslagskraft hon har.
Tack för att du tipsade :)

Anonym sa...

Great work!
[url=http://zonoyhoy.com/qlxg/hogc.html]My homepage[/url] | [url=http://qmgonzai.com/nsqs/imig.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Thank you!
My homepage | Please visit