fredag, november 18, 2005

Julbaket är igång

Jag är egentligen ingen bakande människa, men i år ska jag testa lite. Det är väl säkrast att börja i god tid då jag har hört att övning ger färdighet ;)
Alldeles strax blir det ingefärskakor. Sen står nougatkakor och mjuk pepparkaka på tur.
Om någon har nåt recept på en smarrig mjuk kaka eller muffinsliknande sak med saffran i så får ni gärna höra av er.
Kakrapport kommer frammåt kvällen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

I "sju sorters kakor" så finns det en underbart god saffranskaka, kan säkert även bakas i muffinsformar.

Johanna Wistrand sa...

Mina saffransbullar gör alltid succé. De kommer från en receptbok från 1950- eller 1960- talet ("Vi bakar hemma", KF:s bokförlag). Alla påstår att de känns väldigt färska även dagen efter. Jag använder alltid detta recept. Det smakar t o m färskt (tycker jag) när man tinar upp dem. Kanske hemligheten ligger i att man både har jäst och hjorhornsalt?

Här är receptet:

LUCIABRÖD 1 krans eller 20 bullar

Ingredienser:
9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 dl socker (har fått lägga till 0,5 del här eftersom sockret tydligen var "starkare" förr)
1 tsk kardemumma
3/4 dl russin
1 pkt saffran
1/2 tsk hjorthornsalt
50 gr jäst
100 g margarin (eller hellre smör)
3 dl mjölk

Lägg alla torra ingredienser i ett degfat.Lös upp saffranet i litet mjölk. Smält margarinet (eller smöret) och ljumma resten av mjölken häri. Häll alltsammans över mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa väl övertäckt (i ca 30 min).
Arbeta på nytt upp degen på bakbordet. Baka ut den till en stor krans, till "lussekusar" eller "lussekatter". Lägg dem på smord plåt att jäsa. Pensla med uppvispat ägg. Grädda kransen i medelvarm ugn (225 grader) i 15-20 minuter, bullar och mindre bröd i medelvarm till varm ugn (250-275 grader) i 5-8 min.

Lycka till!
Johanna

Anonym sa...

Åhh.. jag kan tipsa om www.dagensmuffin.se, sök sedan på julmuffins. Där är några man ska pepparkaka OCH glögg i.. Dom måste jag testa :D

helena sa...

Lussekatter har jag aldrig lyckats med. De blir stora som limpor eller stenhårda.

Julmuffins med glögg i måste man ju bara testa!

Anonym sa...

Tänkte bara tipsa om att ha kesella i lussekatterna. Då blir dom mjuka och saftiga.

Annika sa...

Något som inte är med saffran och som jag själv var skeptisk till i början men som jag nu gör varje jul är Engelsk fruktkaka. Mumsigt värre.